Wat is een VAR-verklaring en heb ik die nodig?

Wat is een VAR-verklaring en heb ik die nodig?

Werkt u als zelfstandig ondernemer voor opdrachtgevers? Dan kan het onduidelijk zijn of uw opdrachtgevers loonheffingen moeten inhouden over uw inkomsten. De VAR-verklaring (Verklaring Arbeidsrelatie) geeft zowel u als uw opdrachtgevers meer duidelijkheid.

Wanneer is de VAR geldig?
Voor u als zelfstandige: De VAR-verklaring is voor de zelfstandige alleen geldig wanneer de feitelijke werksituatie (dus het werk dat je daadwerkelijk uitvoert) overeenkomt met de opgegeven situatie die je hebt ingevuld op het aanvraagformulier.
Voor u als opdrachtgever: Voor de opdrachtgever is de VAR-verklaring geldig wanneer het een VAR-WUO (voor eenmanszaak) of –DGA (voor BV) betreft en de omschrijving van de werkzaamheden op de VAR-verklaring overeenkomen met de daadwerkelijke werkzaamheden.

Dit betekent dat je wijzigingen in je werksituatie altijd moet doorgeven aan de Belastingdienst. En het betekent ook dat je voor elk type werk een aparte VAR-verklaring moet aanvragen!

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van de juiste VAR-verklaring? Neem dan contact op met onze Startersdesk op nummer 0161 – 43 1599 en vraag naar Martijn Akkermans of Bart van Gestel. Wij zijn u graag van dienst.

 

Gratis startersavond 9 september a.s

Op dinsdag 9 september aanstaande organiseren wij wederom speciaal voor startende ondernemers een bijeenkomst met als  thema ”Mijn start”.