Vanaf 1 juli algeheel rookverbod in de horeca

Vanaf 1 juli algeheel rookverbod in de horeca

Staatssecretaris Van Rijn wil vanaf 1 juli 2014 een algeheel rookverbod in de horeca. Dat geldt dan ook voor kleine cafés die tot nu toe uitgezonderd waren. "Er moet een einde komen aan de discussie over de rookvrije horeca."

Aanpassing Tabakswet

Het kabinet kiest voor een aanpassing van de Tabakswet. Daarin wordt een algemeen rookverbod voor de horeca opgenomen. De staatssecretaris wil die wijziging voor oktober 2013 aan de Tweede Kamer aanbieden.

Handhaving

De bewindsman wil de handhaving van het rookverbod beperkt uitbreiden, omdat er maar weinig geld is voor extra inspecteurs. Daarom wordt het leeftijdsteam van de Nederlandse Voedsel- en Warenauthoriteit omgevormd tot een tabaksteam. Verder wil hij de boetes bij overtreding verhogen. Van Rijn: "Het moet normaal worden dat er nergens in de horeca wordt gerookt. Dat is niet van vandaag op morgen geregeld. Er is nu definitief helderheid nodig."

Rookruimte

Speciale rookruimtes in de horeca mogen blijven bestaan, mits daar niet wordt bediend. Daar is geen sprake van meeroken door niet-rokers. Bovendien hebben veel ondernemers al zo'n ruimte in hun zaak gebouwd.

Cassatie

Van Rijn gaat in cassatie tegen de uitspraak van het hof dat kleine cafés uitgezonderd zijn van het rookverbod. Hij doet dat om definitief duidelijk te krijgen hoe het zit met het internationale verdrag dat Nederland ondertekend heeft.