Resultaten Horecascan 2014

Resultaten Horecascan 2014

Naast de release voor 2015 heeft SRA-BiZ nu ook de resultaten van de ingevulde Horecascan over 2014 beschikbaar. De scan werd door ruim 700 respondenten ingevuld; daarvan is 95% dga of eigenaar. Van de respondenten werkt 16% in de logiesverstrekking, 60% heeft een restaurant en 14% een café; 67% heeft minder dan 10 fte in dienst, 23% tussen de 11 en 25 fte.

Horecaondernemers verwachten voor de eerste helft van 2015 dat zowel de omzet als de winst gemiddeld met 6% (logiesverstrekking 7%) zullen stijgen. Gemiddeld genomen is de brutomarge in horeca 61% en gaat 30% van de omzet naar personeelskosten.

De ondernemers in de horeca zijn over het geheel genomen positief gestemd over de kansen in 2015. 72% ziet die kans met name in de aantrekkende economie terwijl efficiënter werken op de tweede plaats (58%) komt. De introductie van nieuwe formules of onderscheidende producten, coproduceren met andere ondernemers en investeren in goed personeel zijn ook mogelijkheden die ondernemers met beide handen aangrijpen.

De belangrijkste bedreigingen voor 2015 zien horecaondernemers -met name café-eigenaren- in overheidsmaatregelen (75%), de stand van de economie (48%), te weinig gekwalificeerd personeel (40%) en de kredietverlening door banken (40%). Restaurants klagen naar verhouding het meest over de kwaliteit van het personeel (49%), terwijl de logiesverstrekking het meest te lijden heeft onder de economische recessie (62%) en de kapitaalverstrekking door de banken (46%).

Voor de resultaten van de horecascan 2014 klik hier