• Accountenz, breda mmpb 2
  • kantoor accountenz, breda
  • Accountenz, breda bij de kerk
  • groepsfoto
  • kantoor accountenz, breda (2)

Nieuwsbrief Horeca accountenz breda maart 2021

Nieuwsbrief Horeca accountenz breda maart 2021

De coronacrisis raakt de horeca hard, al moet de grootste instroom in Bijzonder Beheer nog komen. Veel ondernemers hebben inmiddels een forse schuld opgebouwd, ook bij de Belastingdienst. De specialisten van de Branche-expertgroep Horeca en herstructureringsspecialisten Erik in 't Groen en Koos Beke gingen in gesprek over de gevolgen, mogelijke oplossingen en de rol die de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) en de bedrijfsadviseur hierin kunnen spelen.

De fiscus als huisbank
Elk kwartaal publiceert PwC samen met de Universiteit Leiden de Bijzonder Beheer Barometer, op basis van een enquête onder een panel van 122 herstructureringsspecialisten. De kernboodschap uit de laatste Barometer: de fiscus is de nieuwe huisbank van ondernemend Nederland geworden. Is de Belastingdienst voorbereid op deze rol? Vanaf 1 oktober 2021 moeten Nederlandse ondernemers in 36 maanden tijd in totaal ruim 13 miljard euro aan uitgestelde belastingen gaan terugbetalen. De verwachting is dat veel ondernemers, zeker in de horeca, er niet in zullen slagen om hun belastingschuld (op tijd) af te lossen. Dus is er maatwerk nodig. Hoe gaat de fiscus hiermee om? En hoe zullen de brouwers zich in deze context als schuldeisers opstellen?

Belangrijke vragen, want brouwers hebben een belangrijke positie in de horeca. Daarnaast zal het niet kunnen terugbetalen van uitgestelde belasting volgens de Bijzonder Beheer Barometer de belangrijkste reden worden voor instroom in Bijzonder Beheer. Daar komt bij, dat de kans dat een onderneming succesvol uit Bijzonder Beheer komt volgens 41 procent van de panelleden is afgenomen. Wel geven panelleden aan dat de WHOA, die per 1 januari in werking is getreden, meer mogelijkheden biedt om succesvol te herstructureren. Met deze wet kunnen ondernemingen in financiële moeilijkheden hun schulden herstructureren om een faillissement te voorkomen, of op een gecontroleerde manier tot een afwikkeling van de onderneming komen. Het bijzondere is, dat voor een akkoord onder de WHOA niet langer de instemming van alle schuldeisers is vereist.

Meer lezen? Klik hier voor de Nieuwsbrief Horeca accountenz breda maart 2021

Accountant inschakelen

Accountant inschakelen

U bespaart tijd, verhoogt uw omzet en voorkomt boetes. Uw boekhouding en jaarrekening uitbesteden aan een accountant is vaak voordeliger dan zelf doen en laten controleren.