• kantoor accountenz, breda (2)
  • Accountenz, breda bij de kerk

Korting op btw met kleine ondernemersregeling

Korting op btw met kleine ondernemersregeling

Bent u ondernemer en draagt u per jaar weinig btw af? Maak dan gebruik van de kleine ondernemersregeling. Deze regeling voorziet in een korting op de af te dragen btw en kan gezien worden als een tegemoetkoming in de administratieve kosten.

Voorwaarden

De regeling kent een aantal voorwaarden. Zo is de korting alleen weggelegd voor natuurlijke personen, dus voor ondernemers met een eenmanszaak, maatschap of vof. Verder moet uw bedrijf in Nederland gevestigd zijn. In beginsel moet u wel voldoen aan de administratieve eisen die met de btw samenhangen. U kunt hiervan ontheven worden als u aannemelijk maakt dat u de komende jaren niet meer dan €1.345 per jaar aan btw hoeft af te dragen.

Let op! Voor agrariërs die niet kiezen voor de landbouwregeling en verhuurders die kiezen voor belaste verhuur, geldt de regeling niet.

Wat levert het op?

Als u in een jaar niet meer dan €1.345 aan btw hoeft af te dragen, is de korting 100%. U hoeft dan geen btw af te dragen.

Voorbeeld:

 Gefactureerde btw  € 2.200 
 Betaalde btw  € 1.000
 Verschil  € 1.200 (dit hoeft u niet af te dragen)

Moet u per saldo een bedrag afdragen tussen €1.345 en €1.883, dan bedraagt de korting 2,5 x €1.883 minus het bedrag van de af te dragen btw. 

Voorbeeld:

 Gefactureerde btw   € 2.500  
 Betaalde btw  € 1.000
 Verschil  € 1.500
 Korting: 2,5 x (€1.883 -/- €1.500)   € 957
 Af te dragen btw €1.500 -/- €957   € 543

Let op! De korting van €957 valt wel in uw belastbare winst.

De korting geldt per ondernemer en niet per onderneming. Heeft u dus meerdere bedrijven, dan moet u de btw hiervan optellen. Dit hoeft niet als u naast uw eenmanszaak ook deelneemt in een vof.

Tip: U kunt ook van de korting profiteren als u maar een deel van het jaar ondernemer bent, dus bij de start en staking van uw bedrijf.

Heeft u vragen over de kleine ondernemersregeling, neem dan contact met ons op.

Accountant inschakelen

Accountant inschakelen

U bespaart tijd, verhoogt uw omzet en voorkomt boetes. Uw boekhouding en jaarrekening uitbesteden aan een accountant is vaak voordeliger dan zelf doen en laten controleren.

Gratis fiscale scan

Gratis fiscale scan

Betaalt u te veel belasting? Of loopt u juist risico op een boete of naheffing? Ontdek nu gratis en vrijblijvend uw fiscale kansen en risico's!