Horeca betaalt mogelijk tientallen miljoenen teveel btw

Horeca betaalt mogelijk tientallen miljoenen teveel btw

Restaurants betalen mogelijk te veel btw. De Nederlandse regels leiden er toe dat de verhouding hoog/laag in bepaalde gevallen onjuist wordt berekend, waardoor restaurants te veel btw tegen hoog tarief afdragen. 

De regels zijn mogelijk in strijd met Europese regelgeving. Over deze kwestie is onlangs een proefprocedure gestart, zo meldt Bezwaarportaal. Op dit nieuwe portaal, een initiatief van Coen Mijnsbergen van Accountants- en Adviesgroep Rijkse en Roel Mariën van Fiscount, publiceren en vinden adviseurs nieuwe bezwaarprocedures en standpunten vóórdat er rechterlijke uitspraken zijn gepubliceerd. 

Btw en horeca

"Bij een restaurant met een omzet van € 300.000 per jaar kan het financiële belang van deze procedure zomaar oplopen tot circa € 10.000 per jaar. Het gaat om tarieftoepassing bij het serveren van maaltijden. Op grond van onder andere Europese jurisprudentie en de Europese btw-verordering 282/2011 kan de stelling worden ingenomen dat thans in bepaalde gevallen bij het serveren van maaltijden onjuiste btw-tarieven (hoog / laag) worden gehanteerd", aldus Wilbert Nieuwenhuizen.

Bron: accountant.nl

Mocht u menen dat bovenstaand artikel op uw situatie van toepassing is kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen met een van onze adviseurs om te bezien wat de mogelijkheden zijn.