• Accountenz, breda mmpb 2
  • kantoor accountenz, breda
  • kantoor accountenz, breda (2)
  • algemeen 18
  • algemeen 16

Hoe hou ik mijn liquiditeit op peil tijdens de Corona crisis? 11 (mogelijke) oplossingen.

Hoe hou ik mijn liquiditeit op peil tijdens de Corona crisis? 11 (mogelijke) oplossingen.

Vaak is de aanwezigheid van voldoende liquiditeit in een onderneming één van de belangrijkste graadmeters die zorgen dat de onderneming een (tijdelijke) crisis kan doorstaan. Gelukkig zien veel partijen dit in en zijn er meerdere mogelijkheden om tijdens de Corona-crisis zo veel mogelijk geld binnenboord te houden. We hebben hieronder enkele belangrijke oplossing op een rij gezet. Probeer waar mogelijk gebruik te maken van de mogelijkheden, en onderneem dus actie. Vrijwel in alle gevallen moet je zelf iets (laten) doen. Wij helpen je graag verder maar U als ondernemer beslist uiteraard waarmee !

Let op! De meeste oplossingen hieronder zijn tijdelijk en vaak is er sprake van uitstel en geen afstel. Zorg dat je overzicht houdt van de nog te betalen bedragen als het uitstel betreft !

Tijdelijke oplossing 1: Tijdelijk lager loon uit de eigen BV
Als de coronacrisis grote gevolgen heeft voor de omzet en liquiditeit van een bv, mogen de bv en aanmerkelijkbelanghouder gedurende 2020 tijdelijk een lager maandloon afspreken. Aan het einde van het jaar stelt de bv het gebruikelijk jaarloon voor 2020 vast en vermeldt dit in de aangifte loonheffingen.


Let op! Het betreft hier slechts een verschuiving van betaling binnen het jaar 2020. Tijdelijke verlaging kan nu uiteraard financiële lucht geven, maar uiterlijk bij de aangifte loonbelasting december dient er alsnog betaald te worden.
Lees op onze website hoe dit in zijn werk gaat:
Tijdelijk lager loon uit de eigen BV (2-4)

Tijdelijke oplossing 2: Verlaag de voorlopige aanslag 2020
Veel ondernemers betalen gedurende het jaar al belasting over hun verwachte winst/inkomen door middel van een voorlopige aanslag Inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Deze aanslagen zijn eenvoudig te verminderen of terug te brengen naar Nihil. Dit kan als u verwacht dat uw winst lager wordt als ingeschat, maar kan ook gebruikt worden om (tijdelijk) liquiditeit binnenboord te houden om toekomstige krapte op te kunnen vangen. Neem contact met uw relatiebeheerder op als u wilt dat we u helpen met het verzoek.

Tijdelijke oplossing 3: Betaal even geen belasting door het aanvragen van uitstel
De Belastingdienst geeft meteen en zonder aanvullende voorwaarden drie maanden uitstel van betaling van loonbelasting, vennootschapsbelasting en omzetbelasting (btw) als u als ondernemer daarom vraagt. Wij helpen u graag bij het aanvragen van dit uitstel maar hebben hierbij wel uw hulp nodig.
Lees op onze website hoe dit in zijn werk gaat:
Aanvragen uitstel van betaling (19-3)
Verdere versoepeling Belastinguitstel (3-4)

Tijdelijke oplossing 4: Vraag om coulance bij pensioenuitvoerders en waterschappen
Ook pensioenuitvoerders en de waterschappen proberen de financiële nood van ondernemers vanwege het coronavirus te verlichten. Pensioenuitvoerders komen ondernemers zoveel mogelijk tegemoet bij moeilijkheden met het betalen van pensioenpremies. Omdat per sector en werkgever de problemen verschillend zijn, zal maatwerk geleverd worden op basis van de volgende mogelijkheden:
• Pensioenuitvoerders treffen met werkgevers waar nodig een betalingsregeling. De individuele werkgever dient zich in dat geval te melden bij het pensioenfonds, de verzekeraar of de premiepensioeninstelling.
• Betalingstermijnen van pensioenpremies worden binnen de wettelijke mogelijkheden verruimd.
• Pensioenuitvoerders voeren een minder strikt invorderingsbeleid, onder meer door het inschakelen van incassobureaus en het opleggen van boetes uit te stellen.
Let op! Ondernemers die in acute problemen komen met het betalen van hun pensioenpremies wordt aangeraden de website van hun pensioenuitvoerder te raadplegen en zo nodig contact op te nemen met hun pensioenfonds, verzekeraar, premiepensioeninstelling of hun financieel adviseur. Lees meer op onze website: Coulance bij pensioenuitvoerders (23-3)

Tijdelijke oplossing 5: Treedt in overleg met uw huurbaas
Ook verhuurders snappen de situatie en hebben er meestal ook belang bij dat u niet in financiële problemen raakt. Onze ervaring is dat er ook met verhuurders te praten valt over (gedeeltelijke) tijdelijke opschorting van huurbetaling. Ook hierbij geldt, onderneem wel actie want vanzelf gaat er niks. Sleutelwoord is ook hier "open communicatie" !
Lees op onze website welk akkoord is gesloten in de winkelbranche
Akkoord over huuropschorting (14-4)

Tijdelijke oplossing 6: Treedt in overleg met uw leveranciers
Een vergelijkbare situatie als bij verhuurders, ook leveranciers hebben er belang bij dat u niet in financiële problemen raakt. Ook hierbij geldt, onderneem wel actie want vanzelf gaat er niks. Sleutelwoord is ook hier "open communicatie" !

Tijdelijke oplossing 7 : Uitstel aflossing bankfinanciering
Mkb-ondernemingen kunnen voor de aflossing van hun leningen een half jaar uitstel krijgen. Dat gezamenlijke besluit maakten ABN Amro, Rabobank, ING, Triodos en de Volksbank zojuist bekend. Het uitstel geldt voor mkb-bedrijven met een financiering van maximaal 2,5 miljoen euro die in de kern gezond zijn. Let op dat indien nodig tijdig actie onderneemt
Meer weten:
Rabobank: ondernemers
ING: ondernemers (ook hier actief aanvragen uitstel vereist)
ABN AMRO: ondernemers (uitstel aflossing gaat vaak automatisch, lees voorwaarden !!)

Tijdelijke oplossing 8: Uitstel Lokale en gemeentelijke belastingen
Veel gemeente hebben zelf maatregelen getroffen om ondernemers te helpen die door de huidige corona-crisis in de problemen (dreigen te) komen. De regelingen en voorwaarden verschillen nogal per gemeente. Ons advies kijk op de website van uw gemeente. Vaak is er een apart kopje Corona.
• Breda treft bijvoorbeeld de volgende maatregelen (let op de voorwaarden!):
• Uitstel van betaling tot eind juni voor lokale belastingen
• Facturen aan gemeente hoeven niet betaald te worden tot eind juni
Vouchers voor kosten i.v.m. financieringsaanvraag.
Op de site staat welke actie u dient te ondernemen. Lees hier meer over Breda:

Tijdelijke oplossing 9: Vraag tijdelijke bijstand zzp-er aan (TOZO):
Voor ondernemers die momenteel in heel zwaar zitten en een dermate acute geldnood hebben dat ze niet in hun dagelijks levensonderhoud kunnen voorzien is een soort "bijzondere bijstandsuitkering" beschikbaar. Gedurende 3 maanden kan uw inkomen onder voorwaarden tot bijstandsniveau worden aangevuld. Per gemeente verschilt de (digitale) aanvraag.
Lees op onze website of u in aanmerking komt:
Doe de Tozo check! (2-4)

Tijdelijke oplossing 10: Vraag tegemoetkoming loonkosten aan (NOW)
Deze regeling zal waarschijnlijk het meest van toepassing zijn. Op 31 maart 2020 werd er duidelijk over de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) voor werkgevers. Bedrijven die gedurende 3 maanden ten minste 20% omzetverlies hebben, kunnen met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2020 een tegemoetkoming van maximaal 90% van de loonsom krijgen naar rato van de omzetdaling. Bij een omzetverlies van 100% is dat 90%, bij bijvoorbeeld 50% omzetverlies wordt dat 45% van de totale loonsom.
Lees op onze website of en hoe u een aanvraag kunt doen:
Aanvraag NOW nu mogelijk (6-4)
Aanvraag NOW: welk loon telt mee? (7-4)
Kunt u een arbeidscontract beëindigen tijdens de Corona? (8-4)

Tijdelijke oplossing 11: Vraag tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren aan (TOGS)
Het kabinet stelt de TOGS-regeling (tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren) open voor meer bedrijven en beroepen. De TOGS-regeling voorziet in een eenmalige uitkering van € 4.000 aan ondernemers die specifiek door de maatregelen inzake het coronavirus worden getroffen.
Lees meer op onze website:
TOGS-regeling beschikbaar voor meer beroepen en bedrijven (7-4)

Tot slot
Heeft u na het lezen van deze nieuwsbrief nog vragen, neem dan vooral contact met ons op. Wij zullen u maximaal steunen in deze bizarre situatie. Samen gaan we het redden !

Wij hopen u hiermee voorlopig voldoende te hebben geïnformeerd en komen bij u terug als er belangrijke wijzigingen komen in de actuele situatie.