• kantoor accountenz, breda boven
  • kantoor accountenz, breda

Het einde van uw huwelijk wordt toch niet het einde van uw bedrijf?

Het einde van uw huwelijk wordt toch niet het einde van uw bedrijf?

Wanneer u als ondernemer gaat scheiden ,heeft dit in de meeste gevallen ook gevolgen voor de onderneming. Of dit nu een eenmanszaak is over een B.V. Een eigen bedrijf maakt een scheiding vele malen lastiger. Laat u door ons voortijdig adviseren!

Bij een scheiding denkt u al snel aan de continuïteit van uw onderneming, eventuele verdeling en wellicht hoe om te gaan met pensioen.

Beperkte gemeenschap
Vanaf 2018 is voor nieuw te sluiten huwelijken de beperkte gemeenschap de standaard. Er is dan sprake van drie vermogens: een huwelijksvermogen en een afzonderlijk vermogen voor ieder van de echtgenoten. Voorhuwelijks vermogen valt niet in de beperkte gemeenschap.

Verdeling
Bij een algehele of beperkte gemeenschap vindt bij echtscheiding verdeling plaats van het vermogen dat in de gemeenschap is gevallen. Beide partijen zijn gerechtigd tot zijn/haar aandeel in de gemeenschap. In het kader van de verdeling dient waardering van het ondernemingsvermogen dan wel de aandelen plaats te vinden, op voorwaarde dat deze tot de gemeenschap behoren.

Huwelijkse voorwaarden
Zonder huwelijkse of partnerschaps-voorwaarden (hierna verder te noemen: huwelijkse voorwaarden valt in beginsel de (waarde van de) onderneming in de te verdelen gemeenschap; met uitzondering van het voorhuwelijks ondernemings-vermogen bij een beperkte gemeenschap van goederen. Wellicht heeft u in uw huwelijkse voorwaarden wel specifieke bepalingen opgenomen over de gerechtigdheid tot het eigen bedrijf, zoals een verrekenbeding, waarbij de waarde van het geheel of van een gedeelte van de onderneming moet worden verrekend.

Ga regelmatig na of uw huwelijksvermogensregime nog wel past bij uw zakelijke en privébelangen
Heeft u een jaarlijks verrekenbeding in uw huwelijkse voorwaarden staan waar u nooit uitvoering aan heeft gegeven dan gaat de wet er bij een echtscheiding vanuit dat uw totale vermogen gelijk met elkaar verdeeld moet worden. Tegenbewijs is weliswaar mogelijk, maar is vaak erg lastig. Blijkt het dat jaarlijkse berekeningen niet juist zijn dan moeten die overnieuw gemaakt worden of wordt het totale vermogen gelijkelijk over beide partners verdeeld.

Het kan zomaar zijn dat u als ondernemer de waarde van uw onderneming moet delen met uw (ex-)partner. De activa/passiva van het bedrijf dienen hiervoor reëel te worden gewaardeerd. De scheiding brengt het risico met zich mee dat het uitkopen van de ex-partner ten koste kan gaan van de continuïteit van het bedrijf. Als het bedrijf dan ook de belangrijkste inkomensbron is, is het zaak te zoeken naar passende oplossingen.

Denk hierbij ook aan het (tijdelijk) aanhouden van een belang in de onderneming door uw ex-partner. Maar ook aan het verrekenen van andere bezittingen of het overnemen van schulden.

Let op! Ga na of bij een bedrijfsfinanciering ook privézekerheden, bijvoorbeeld een hypotheek op de woning, zijn verstrekt. Dit vraagt dan om extra aandacht bij de afwikkeling van de scheiding.

Meer lezen klik dan hier voor onze folder

 

Fiscaal advies inwinnen

Fiscaal advies inwinnen

U betaalt zo min mogelijk belasting en loopt geen fiscale risico´s. Het inwinnen van fiscaal advies levert in 4 van de 5 situaties financiële voordelen op.

Accountant inschakelen

Accountant inschakelen

U bespaart tijd, verhoogt uw omzet en voorkomt boetes. Uw boekhouding en jaarrekening uitbesteden aan een accountant is vaak voordeliger dan zelf doen en laten controleren.