Het alternatief voor de VAR-verklaring

Het alternatief voor de VAR-verklaring

Bent u ZZP'er? Werkt u met ZZP'ers? Let dan op: de VAR wordt afgeschaft!! Onderneem nu actie om grote naheffingen in de toekomst te voorkomen.

September was altijd de maand om de nieuwe Verklaring arbeidsrelatie (VAR) aan te vragen. Voor 2016 kunt u die niet meer aanvragen. Het systeem wordt in 2016 namelijk compleet anders.

De Belastingdienst gaat per 1 januari 2016 werken met een systeem gebaseerd op het gebruik van voorbeeldovereenkomsten. Deze moeten opdrachtgever en de opdrachtnemer (ZZP'er) zekerheid geven dat er geen dienstbetrekking is en dat er geen loon- en premieheffing hoeft te worden afgedragen. In oktober 2015 zal de Belastingdienst naar verwachting 40 verschillende modelovereenkomsten publiceren. Die modellen zullen zowel sectorspecifiek als meer algemeen zijn. Als er exact gewerkt conform deze overeenkomsten zal er geen dienstbetrekking worden aangenomen (lees: geen loon- en premieheffing).

Liever zelf een overeenkomst maken?

Naast deze gepubliceerde modelovereenkomsten mag ook met een eigen overeenkomst worden gewerkt. Deze kan eventueel voorgelegd worden aan de Belastingdienst. Echter, men kan niet meteen aan de slag, want het duurt naar verwachting zes weken voor de Belastingdienst de beoordeling heeft gedaan.

Let op! Papier is natuurlijk geduldig. Als er niet volgens de overeenkomst wordt gewerkt, kan naheffing volgen !!!

Ook de opdrachtgever wordt aansprakelijk!!

Tot op heden was de opdrachtgever (vrijwel) gevrijwaard van naheffingen van de Belastingdienst als de juiste VAR was ontvangen van de opdrachtnemer. In het nieuwe systeem loopt de opdrachtgever meer risico’s omdat deze medeverantwoordelijk wordt voor de controle dat er conform de overeenkomst wordt gewerkt. Gebeurt dit niet dan kan dus ook de opdrachtgever een naheffing verwachten!

Blijkt bij controle dat er toch sprake is van een dienstbetrekking, dan volgt een correctieverplichting of een naheffingsaanslag, eventueel met boete. Ook voor de opdrachtnemer doet dit pijn, omdat de fiscus in deze situatie zijn inkomen zal kwalificeren als loon en niet als (minder zwaar belaste) wint uit onderneming.

Onderneem actie! Breng in kaart waar u nu werkt met een VAR-verklaring. Beoordeel vervolgens per situatie welke risico’s u loopt en wat u voor 1 januari 2016 moet doen!

Meer weten?

Indien u nog vragen heeft horen wij dat graag. Bel ons op 0161-431599 en vraag naar Marcel de Bree of uw relatiebeheerder.

Fiscaal advies inwinnen

Fiscaal advies inwinnen

U betaalt zo min mogelijk belasting en loopt geen fiscale risico´s. Het inwinnen van fiscaal advies levert in 4 van de 5 situaties financiële voordelen op.

Daarom kiest u ons

  • financiële én fiscale specialisten
  • veel specialismen onder één dak
  • unieke branchekennis
  • informeel en laagdrempelig
  • horizontaal toezicht (zekerheid)
  • online klantenportaal (makkelijk)
  • intensieve startersbegeleiding
  • scherpe tarieven

Vragen? Bel 0161 - 43 15 99