• kantoor accountenz, breda (3)
  • startersdesk accountenz breda

Eigen bedrijf naast uw vaste baan

Eigen bedrijf naast uw vaste baan

Veel starters durven de overstap vanuit een vaste baan niet zomaar te maken en kiezen eerst voor het parttime ondernemerschap. Welke aspecten moet u dan in de gaten houden?

Het starten van een eigen bedrijf kent veel voordelen, maar ook onzekerheden. Veel ondernemers kiezen er daarom hun baan in loondienst nog een tijdje aan te houden of deze parttime te combineren met een eigen bedrijf. Voor het verkrijgen van een aantal ondernemersvoordelen is echter wel vereist dat u minstens 1.225 uren in uw bedrijf werkt. Deze eis geldt voor de zelfstandigenaftrek, de oudedagsreserve, de meewerkaftrek en de speur- en ontwikkelingsaftrek.

Startende ondernemer

Ook geldt dat u meer dan de helft van de arbeidstijd werkzaam moet zijn in uw eigen bedrijf. Alleen voor startende ondernemers geldt deze laatste eis niet. Fiscaal wordt u voor deze regel als starter gezien als u in één of meer van de vijf voorafgaande jaren nog geen ondernemer was.

Tip: Starters mogen dus meer dan de helft van hun arbeidstijd besteden aan een baan in  loondienst, zonder dat het recht op genoemde faciliteiten verloren gaat. U moet wel minstens 1.225 uur in uw bedrijf werken. Zodra u fiscaal geen starter meer bent, moet u ervoor zorgen dat u meer uren in uw eigen bedrijf werkt dan voor de baas. Lukt dit niet, dan heeft u geen recht meer op de faciliteiten.

Let op! Werkt u in loondienst en heeft u daarnaast een eigen bedrijf, dan is het extra van belang dat u kunt bewijzen dat u voldoende uren in uw eigen bedrijf werkt. Zorg dat u dit hard kunt maken door het bijhouden van een urenstaat. Specificeer hoeveel uren u besteed heeft aan werkzaamheden voor uw eigen bedrijf en welke activiteiten dit betrof.

Onderneming starten

Onderneming starten

U vermijdt fiscale en financiële beginnersfouten en vergroot uw kans op succes. Gratis adviezen en gunstige startersvoorwaarden bezorgen u een goede start.

Gratis startersspreekuur

Gratis startersspreekuur

Speciaal voor startende ondernemers hebben wij iedere woensdagmiddag van 15:00 uur tot 17:00 uur een gratis startersspreekuur. U kunt hier geheel vrijblijvend met ons van gedachten wisselen over boekhoudkundige en belastingzaken die bij het starten van een onderneming aan bod komen. Hierbij valt te denken aan:

  • het ondernemingsplan;
  • de meest gunstige rechtsvorm voor uw onderneming;
  •  de mogelijke belastingvoordelen (fiscale aftrekposten, vrijstellingen enz.);
  •  financierings- en kredietmogelijkheden;
  •  inrichting van de administratie.

 

De gesprekken duren maximaal 30 minuten en er zijn geen kosten aan verbonden. Iedere startende ondernemer is van harte welkom op het startersspreekuur.