• kantoor accountenz, breda
  • algemeen 1

Consumptiemunt voor biertje of snack? Let op btw!

Consumptiemunt voor biertje of snack? Let op btw!

Organiseert u een evenement waarbij u consumptiemunten verkoopt waarmee verschillende producten kunnen worden verkregen? Let dan op de btw.

Op het moment dat u een consumptiemunt verkoopt, bent u nog geen btw verschuldigd. Het is namelijk nog niet bekend voor wat voor soort consumptie uw bezoeker zal gaan gebruiken. Pas op het moment dat een munt wordt ingeruild, bent u btw verschuldigd tegen het tarief dat geldt voor dat product.

6% of 21%

De bezoeker van uw evenement kan de consumptiemunt gebruiken voor eten of non-alcoholische drankjes. Deze zijn belast met 6% btw. Wordt de munt gebruikt voor alcoholische dranken zoals een glas wijn of een biertje, is de munt belast met 21% btw.

Houd uw verkopen goed bij

Van belang is dat u een sluitend systeem hanteert waarbij het aantal ingeleverde munten precies is vast te stellen. Uit uw administratie moet uiteindelijk blijken hoeveel alcoholische drankjes er verkocht zijn en hoeveel eten en non-alcoholische drankjes, zodat berekend kan worden over welk deel van de omzet 6% btw verschuldigd is en over welk deel 21%.

Tipheeft u een kloppende administratie? Dan bent u over de munten die niet worden ingeruild, geen btw verschuldigd. Ook over de munten die aan het einde van het evenement niet gebruikt zijn en waarvoor het geld aan de bezoeker retour wordt gegeven, is geen btw verschuldigd.

Geen heldere administratie?

Houdt u de aankopen niet goed bij, dan moeten de ontvangsten op andere wijze worden vastgesteld. Als dat ook niet mogelijk is, dan wordt aangenomen dat alle uitgegeven munten zijn ingeleverd in ruil voor een consumptie.

Let op! Zorg bij een evenement waarbij u consumptiemunten gebruikt, voor een juiste en sluitende administratie. Dit voorkomt dat u ook over de niet ingeleverde munten btw moet afdragen.

Accountant inschakelen

Accountant inschakelen

U bespaart tijd, verhoogt uw omzet en voorkomt boetes. Uw boekhouding en jaarrekening uitbesteden aan een accountant is vaak voordeliger dan zelf doen en laten controleren.